ekolodflera

 
Ekolodet      

 

För fiske i de svenska vattnen med sikte på predatorerna här i landet så behöver du inte något 10 000:- ekolod. Du klarar dig utmärkt med ett billigare t.om i regionen 12-1500:-,självklart får du lite vad du betalar för och jag rekommenderar att man lägger sig i mellanprisnivån, 2-3000:- då får du ett riktigt bra lod som du kan känna dig nöjd med.

 

Inställningarna    

 

Det finns tyvärr inga universalinställningar som funkar på alla ekolod,utan man får anpassa utefter vilken modell man köpt,men man kan alltid få tips som underlättar som t.ex.

 

*Ta bort fiskikonerna, som brukar heta nåt i stil med ”fishid” eller liknande.

Fishid

Så här der det ut då Fishid är påslaget, slå av det!!

 

Fishid visar små fiskikoner istället för sk bågar då fisk visas,det betyder att med fishid påslaget så kan en stock visas som en fisk men om du haft ”standard” bilden så har du kunnat se att det inte är en fisk.

 

 

 

 

 

*Sänka bildhastigheten.

Då du sänker hastigheten på bilden så får du tydligare ekon i låg fart,du får prova dig fram men börja mellan 55 -65% så har du ett utgångsläge där.

 

*Filtrera bort störningar.

 

Hög känslighet

Hög känslighet,dra ner känsligheten för att slippa ”brus”.

 

 

Om känsligheten är för hög så kan det ställa till problem med att det blir ”klottrigt” på skärmen, alger,sjögräs t.om fiskstim om du vrider ner den lite tills skärmen blir ren,dvs en klar bild…även här kan du börja med att lägga dig på 55-65% och ändra vid behov upp eller ner.

 

 

 

 

*Ställ in djupet.

Ibland kör jag djup och filter på automatik,vilket ibland fungerar utmärkt,speciellt djupet så man slipper ändra det då och då, men man märker om det är problem speciellt med filtret så då går man över till manuellt. Jag brukar ställa in djupet så jag ser en bit av botten då du kan utläsa bra information om hur botten ser ut. T.exså gillar gösen hård botten,vilket du kan utläsa med ekolodet,ju tjockare streck på botten ju hårdare är den på sv/vit lod, medans om färglodet visar rödare/gulare om det är hårdare/mjukare botten.

 

*Delad vy på skärmen

Jag brukar köra delad vy, standard på ena och zoomad på andra delen….men det är helt enkelt en smaksak.

 

*Utläsa vad som visas på skärmen

underbaten1

Det blir en vanesak, det man skall komma ihåg är att ekolodet läser av under båten som en kon.

Dvs om du sitter i båten och tänker dig att från givaren på ekolodet så har du en kon ner mot botten som blir vidare i omkretsen ju djupare ner den kommer….så är det 5m så är den mindre omkrets på botten den läser av än om det är 15m. Det betyder i sin tur att om du ser en fisk på ekolodet så behöver den inte vara rakt ner under båten utan den kan vara några meter på sidan av båten. Men samma där, med ett färglod så ju rödare fisken är ju renare träff,alltså står den under båten så är ekot rödare är det gult så är den mer på sidan av båten.

Klicka på bilden ovan för lite förklaring.

 

 


 

EKOLOD MER TEKNISK INFORMATION

 

Ekoloden finns att köpa med 2st olika frekvenser, den vanligaste är ca:200 kHz och den andra ca: 50kHz. Det man kan säga om dom frekvenserna är att 200kHz används oftast av fritidsfiskaren dvs som fiskar i sjöar, och mindre djup längstkusten/havet.

Enkelt förklarat så 200kHz frekvensen ger en mkt bra detaljering av det som finns under båten,medans 50kHz funkar på stora djup men den har sämre detaljering av mindre föremål under båten, som t.ex fisk.

 

Så vid köp av ekolod så kan du spara in pengar genom att köpa den med en frekvens,200kHz annars så säljs dom med 1st givare med 2st frekvenser 200kHz och 50kHz, och då är det i stort sett samma modell fast nån tusenlapp dyrare.

 

Hur fungerar ett ekolod i praktiken då?

colrmako

Givaren sänder en elektrisk puls som omvandlats till en ljudvåg, då ljudvågen träffar botten så studsar den upp till ekolodet igen, ett eko. Givaren fångar upp ekot och omvandlar det till en elektrisk puls igen som visas på ekolodet, och där visas djupet och hur ”hårt” ljudvågen träffade botten och information om ekot träffade nåt på vägen till botten,t.ex fisk.

 

Lycka till!!
Predator.nu

Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>