En översikt över gäddfisket kommer här,sedan kan man alltid diskutera tekniker och småtips som jag kommer beskriva i mindre nyhetsartiklar här på hemsidan.

 

Våren är ju den klassiska tiden för att få storgäddan på grunt vatten,det gäller att träffa in tiden lite då dom är på hugget. Skall man tro diverse fisketidningar så är det bara att åka ut till vattnen och ha ett eldorado utan dess like,riktigt så fungerar det ju inte men med rätt tips och teknik så kan man öka chanserna väsentligt. Det finns en anledning till att vissa personer fångar de där stora om och om igen.

 

Några ”standard” knep som brukar fungera är att köra med spinnstopp vid invevningen, börja med att fiska av nån meter ovan botten,är den lite segare och inte vill stiga så kan du köra närmare botten…nåt man hörde förr var att ”en bra fiskare tappar alltid några drag eller får bottennapp ibland” just därför dom vågar gå ner mot botten med betena. Hur många gånger har man inte sett folk som vevar frenetiskt in dragen så dom nästan bryter vattenytan. ”Jag vet ju inte hur djupt det är här” säger några, ett tips till det är att du slänger ut draget och räknar sekunder tills det når botten,då linan slackar har den nått botten. Säg att du räknade till 8 innan linan slackade,nästa gång räknar du till 7 innan du börjar veva,och var inte rädd för att veva några meter och stanna låt den sjunka lite innan du börjar igen.det är mer taktik och teknik än man tror att fiska,många ser det som bara ett monotont kasta ut och veva in…tyvärr.

 

Använder jag jerkbait på våren så brukar jag använda långsamt sjunkande som går bra i vattnet då jag jerkar långsamt,då gäddan gått in på 4m och grundare. Färger då? Ibland fungerar de skrikiga färgerna och ibland de mer för vattnet naturliga färgerna,jag brukar börja med de naturliga och byta om det går trögt.

 

Sommaren – under försommaren så står gäddan fortfarande relativt grunt,nära lekvikarna,men några har börjat dra sig ut till lite djupare. Och under sommartid,när vatten temperaturen stigit över 18 grader då drar dom sig ut till djuphålor,men dom kommer alltid in till grundare vatten tidigt på morgon eller senare på kvällen för att jaga.

 

På sommaren så kan du fiska lite snabbare,om du kör trolling så lägg dig på 2 knop,plus eller minus nån knop….är det vår så kan du lägga dig på 1,5 kanske lite drygt.

Fiska av grundtopparna i sjön,oftast så vill man ju få den där stora fisken på kroken och då är mitt tips att fiska på morgon,kväll eller t.om natten och rikta fisket mot grundtoppar som har lite djupbranter omkring sig, eller så letar du upp platserna där betesfisken samlat sig, nåt grunt eller sund,runt en ö gärna läsidan.

 

Hösten – Lite av min favoritperiod, då flest av storgäddorna jag fått varit höstgäddor,du kan dra ner lite på tempot igen då det gäller trolling,invevning osv samt leta lite gäddan lite djupare. Sök den gärna vid vikar med djupbranter nära,då betesfisken gärna söker sig lite djupare ju längre in på hösten,och gärna runt grund där det finns djupbranter,jag brukar fiska under dagarna på hösten också,det är precis som att dom får några ryck under dagen och det kan smälla på några gäddor för att sedan bli lugnt en stund, sedan blir det en huggperiod nån timme senare igen och var inte rädd för lite ruskväder,det kan göra att gäddan vågar sig in lite grundare på dagen.


Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>